anettekar@gmail.com

ALT FOR KONGEN – ET FOTOPROSJEKT OM GARDENS FØRSTEGANGSTJENESTE

Alt for Kongen – publisert over fem sider i Aftenposten

Se saken på nett: Alt for Kongen

I 2011, før 22. juli, skulle Garden reduseres til å bli tinnsoldater foran Slottet. Etter 22.juli, da 700 gardister mobiliserte og voktet hovedstaden, endret alt seg. Nå rustes garden opp.

I januar i år stod 533 unge gutter og jenter i ti minus, tøysko og slitt olabukse på innrykket til Gardeskolen. De fikk utlevert alt fra underbukse til våpen. Men hva skal til for å få en ung gutt eller jente til å gå fra å være en sivil til å bli en soldat? Aftenposten har fulgt tropp 3 gjennom seks måneder, fra de trasket lutrygget inn på Terningmoen til de stor rakrygget og viste H.M. Kong Harald at de var hans stolte gardister i Huseby leir.
–       I løpet av et år blir gutter til menn og jenter til kvinner. Det ser jeg, forteller gardesjef Ole Anders Øie.
I løpet av året har de mange militære øvelser. Det er de som er kongevakten og i tillegg skal de bistå politiet i hovedstaden i krisesituasjoner, som ved naturkatastrofer, store ulykker og terrorangrep.

Nedrustning
I 2010 var det ingen selvfølge at garderekruttene i fremtiden skulle gjennom en hard militær utdannelse. Forsvarssjefens plan var å redusere Gardens1300 vernepliktige, kutte soldatutdanning og la det være igjen en liten flokk pyntesoldater. Protestene var høylytte, men til ingen nytte. Heller ikke da forsvarsjef Harald Sunde ombestemte seg ble det tilført nye midler.

Så kom 22. juli. Etter bombeangrepet på regjeringskvartalet var over 700 gardister i væpnet aksjon for å sikre Slottet, Regjeringskvartalet og andre viktige bygninger i Oslo. Torsdag 14. juni 2012 vedtok Stortinget at Garden nå skulle være på skarp beredskap for både kongehuset og hele hovedstaden.
– Det nye hovedstadsoppdraget til Garden er en direkte konsekvens av terrorangrepet i fjor, sa daværende forsvarsminister Barth Eide.
Nå har Garden fått nytt utstyr og pansrede kjøretøy er på vei inn.

garden1-2

gardenmidt

garden5

Reklamer

Kommentarer er stengt.